Originalreceptet kommer från "Fredriks Fika" i tidskriften Land, men jag har modifierat det en del eftersom jag är rejält allergisk mot jordnötter.
Du behöver:
- 250 g torkade bär
- 1,5 dl kokande vatten
- 1 dl olja (oliv, raps eller solros)
- 50 g hackade frön (jag blandade solrosfrön och skalade sesamfrön)
- 200 g Sempers glutenfria havregryn
Gör så här:
- Hacka bären i bitar.
- Häll över det kokande vattnet, mosa runt lite med en gaffel och låt stå några timmar tills bären sugit upp vattnet.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Kör bären med stavmixer till en slät massa.
- Blanda i en kastrull med oljan, koka upp medan du rör om så att oljan blandas i ordentligt.
- Ta av kastrullen och blanda ned frön och havregryn, rör om ordentligt.
- Klä en form på ca 20 * 20 cm med bakplåtspapper, häll i smeten och bred ut den ordentligt.
- Grädda ca 20-25 minuter.
- Skär kakan i rutor direkt efter att du tagit ut den ur ugnen, och låt svalna.
I min gamla ugn räckte inte 25 minuters gräddning, rutorna var fuktiga och inte färdiggräddade i botten, så jag lade upp rutorna direkt på bakgaller och satte in dem 10 minuter extra i ugnen. Jag använde fikon och dadlar till mitt bak, gott men kanske i snällaste laget. En del tranbär hade gett mer karaktär åt smaken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar