Etiketter

söndag 16 februari 2014

Lennarts glutenfria matbröd


 (1 stor formlimpa)
Detta var mitt första lyckade försök som bagare, från 2008
Ljust glutenfritt bröd blir gärna kort i konsistensen och snabbt gammalt, det är lättare att lyckas med ett grovt bröd.
Så snart brödet har svalnat ordentligt skivar jag upp det och fryser in. Tinar sedan ett par skivor i mikron till frukost (packa inte påsen för hårt så är det lättare att dela på de frysta skivorna).
Solroskärnor, sesamfrön och havregryn kan naturligtvis bytas ut mot andra frön eller lite extra mjöl. Finax Glutenfri Mjölmix innehåller mjölk, kan bytas ut mot Finax Naturligt Glutenfri Italiensk Mjölmix.
Brödet blir gott även utan tranbären, men jag tycker om brytningen mot det lite salta brödet. Ibland kryddar jag med anis och fänkål i stället, och tranbären kan bytas ut mot russin.
Mjölproportionerna blir lite olika från gång till gång. Det enda jag mäter upp är mängden vatten, sen kryddar jag på känn, och fyller på mjöl tills konsistensen "känns" rätt.

Ingredienser

 

6 dl fingervarmt vatten
1 pkt jäst
2 tsk honung
1 msk salt
1 msk fiberhusk
2 msk olivolja
1 dl solroskärnor
1 dl Semper Havregryn (100 % ren havre)
½ dl sesamfrö
50 g torkade tranbär
Ca 5 dl Mixwell Brödmix Fullkorn (glutenfri)
Ca 6 dl Finax  Glutenfri Mjölmix

 

Tillredning:

 
Använd helst en matberedare, degen blir ganska tungjobbad
 
  1. Blanda vatten och jäst i skålen.
  2. Blanda i honung, salt, fiberhusk och olivolja, låt fiberhusken svälla några minuter.
  3. Blanda i solroskärnor, sesamfrön havregryn och tranbär.
  4. Fyll på mjölmixerna, lite i taget under omröring. Mängderna är ungefärliga, resultatet ska bli en ganska lös deg som fortfarande är klibbig.
  5. Rör om degen i ett par minuter.
  6. Smörj en avlång form på ca 2 liter.
  7. Fyll degen i formen, gör några lufthål med en tändsticka eller gaffel
  8. Sätt ugnen på 225°.
  9. Låt limpan jäsa i formen ca 30 minuter.
  10. Grädda ca 35 minuter.
  11. Vält ut limpan på ett galler och låt den svalna.
  12. Skiva limpan och frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar