Etiketter

tisdag 5 december 2017

Två sorters julmuffins


Pepparkaksmuffins

Du behöver:
  • 1 förp. Mixwell glutenfri muffinsmix
  • 2 dl vatten
  • 2 dl smör- och rapsolja
  • 2 msk Limoncello (eller citronsaft)
  • 1 dl russin
  • 1 dl glutenfria pepparkakor, brutna i småbitar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 170 grader
  2. Vispa ihop vatten, olja och Limoncello
  3. Blanda ned muffinsmixen, rör om tills du har en slät smet utan klumpar
  4. Rör ned russinen
  5. Vänd försiktigt ned pepparkaksbitarna
  6. Fördela i muffinsformar och grädda 22-25 minuter
Mixwell säger 16-20 muffins, men jag är girig så 12 stora muffinsformar brukar bli lagom.

Saffransmuffins

Gör som ovan, men byt ut pepparkaksbitarna mot en påse saffran. Låt saffransfröna dra i Limoncellon en stund innan du blandar smeten, så frigörs smaken bättre.


onsdag 24 maj 2017

Tarte flambée som dessert


Foto av Ritva
Tarte fambée – eller flammekuechen – är en kulinarisk specialitet från Alsace. En mycket tunn degbotten, täckt med créme fraiche och pålägg, snabbt bakad i en mycket het ugn. Den klassiska fyllningen är rökt sidfläsk och lök, till ett torrt Alsacevin, men jag gjorde en dessertvariant, dessutom glutenfri.
Du kan använda dig av tunt utkavlad glutenfri pizzadeg till botten, men jag gjorde det enkelt för mig och använde ICAs glutenfria tortillas.

Till 4 personer behöver du
  • 2 glutenfria tortillas
  • 2 päron eller äpplen
  • 4 msk crème fraiche
  • 4 msk cream cheese
  • citronsaft
  • strösocker (eller honung)
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på högsta temperatur
  2. Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli het
  3. Lägg upp bottnarna på ett bakplåtspapper
  4. Vispa ihop crème fraiche och cream cheese
  5. Bred ut ett lager av blandningen så det täcker bottnarna
  6. Skiva päron eller äpplen tunt, och täck bottnarna med frukt
  7. Pensla citronsaft över frukten
  8. Strö över socker, eller ringla över flytande honung
  9. Ta ut den heta plåten, dra över bakplåtspapperet till den och sätt in i ugnen
  10. Ställ ev, om ugnen till grill
  11. Tiden beror på vilken temp. du lyckas skrämma upp ugnen till – ta ut när kakorna fått fin färg men inte hunnit bli brända.
Servera ljumma, med vaniljglass till och ett glas Poirée eller Calvados, beroende på vilken frukt du använde!

lördag 15 april 2017

Glutenfri kladdkaka utan ägg

 
 
Blev sugen på nåt chokladigt till påskkaffet. Eftersom jag också är allergisk mot ägg och nötter fick jag leta lite, innan jag hittade detta recept, av Kerstin Eliasson:
 
Hemsidan http://www.glutenfrikost.se/ var en ny bekanskap för mig, rekommenderas! Både bra recept och en hel del tips för glutenfri bakning och matlagning.

Min version

Ingredienser:
  • 2,5 dl socker
  • 50 gr smält smör
  • 2,5 dl glutenfritt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 msk Kakao
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk starkt kaffe
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Vispa socker och fett pösigt med 1 msk mjölk.
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken, vanilj och kaffe.
  4. Vispa i 2 minuter.
  5. Häll i smord och bröad form med löstagbar botten
  6. Grädda i 150 grader.
  7. Ta en sticka och känn i kakan efter 30 minuter .Kakan skall vara kladdig inuti.
Originalreceptet säger 35-40 min bakning, men efter 30 minuter var min kaka välgräddad, inte så mycket ”kladdkaka” längre, men riktigt god! Jag använde en springform på 24 cm.
 
 

 
Lite Cream cheese och en klick rabarber- och jordgubbsmarmelad var inte fel till kakan.

fredag 23 september 2016

Äppelpizza


 
Goda vänner hade överskott med äpplen i trädgården, så vi kom hem med ett par kassar. Det gav mig chansen att testa en mycket enkel äppelkaka, baserad på pizzadeg. Receptet såg jag i något reklamblad, men jag hittar inte tillbaka till det, så baket är väl ”inspirerat av..”.

Du behöver

  • Glutenfri pizzadeg (färdigköpt eller gör din egen, se nedan)
  • Äppelmos (se nedan eller köp färdigt)
  • Äpplen
  • Smör
  • Kanel
  • Råsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Kärna ur äpplena och skär dem i skivor
  3. Stek äppelskivorna mjuka i smör på medelvärme (jag hällde på en msk mörk rom för lite extra smak)
  4. Bred ut pizzadegen på en plåt med mjölat bakplåtspapper, vik upp kanterna.
  5. Förgrädda pizzadegen ca 10 min, och ta ut den ur ugnen.
  6. Bred äppelmos över pizzan, strö över äppelskivorna, och strö på kanel och råsocker.
  7. Grädda 10 – 15 min. till
  8. Låt pizzan svalna, servera med vaniljglass, créme fraiche eller turkisk yoghurt.

Glutenfri pizzadeg

Du behöver:

  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 1,5 dl vatten (ljummet)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 4 dl glutenfri mjölmix (jag använde Semper Mix Fullkorn eftersom jag hade den hemma)

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet, blanda i salt och matolja.
  2. Blanda i mjölet och rör om ordentligt med degkrokar.
  3. Låt jäsa under duk ca 25 min.

 

Äppelmos

Du behöver:

Äpplen, ca 1 kg efter att du kärnat ur dem
Strösocker (2 hg per kilo rensade äpplen)
½ dl vatten
1 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Kärna ur äpplena, och skär i bitar, men skala inte.
  2. Lägg äppelbitarna i en bunke med vatten allt eftersom du skär dem, så att de inte hinner bli bruna.
  3. Sila av vattnet från äppelbitarna, lägg över dem i en stor kastrull med lock, häll på ca ½ dl vatten och lite citronsaft, och låt koka upp under lock.
  4. Rör om i kastrullen då och då, och tillsätt sockret när äpplena börjat mjukna och bilda vätska.
  5. När äpplena är ordentligt mjuka, mixa moset med en stavmixer. Det får gärna bli lite grovt och klumpigt mos.
  6. När moset svalnat, häll upp det i frysburkar och frys in moset. Sockermängden räcker inte för att konservera moset.

söndag 11 september 2016

Snabb blåbärspaj


Hustrun drog ut i skogen för att leta svamp, och kom hem med en hink blåbär trots att vi är i mitten av september. Så det fick bli en snabb blåbärspaj till dessert:
Du behöver
  • 1 pkt Schär glutenfri smördeg (i frysdisken)
  • 4 dl blåbär
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • Lite smör
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Rulla ut degen på ett smörpapper, och vik kanterna dubbelt. Se till att degen är ordentligt tinad och rumsvarm innan du rullar ut den. Min var fortfarande kylskåpskall, och därför sprack den i kanterna.
  3. Förgrädda degen ca 6 minuter.
  4. Rör ihop blåbär och potatismjöl
  5. Ta ut degskalet ur ugnen och sprid ut blåbären jämnt
  6. Strö över sockret, och hyvla några spån av smöret ovanpå bären – använd osthyvel eller potatisskalare.
  7. Grädda 12 – 15 minuter till – kolla färgen på pajkanten.
  8. Låt pajen svalna, servera med vaniljglass, vispgrädde eller turkisk yoghurt

fredag 2 september 2016

Nästan nyttiga chokladbollar


Du behöver
  • 2 dl GF havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 msk kakaopulver
  • 10-12 st urkärnade dadlar
  • ½ dl starkt kaffe
  • ½ dl mörk rom
  • 1 msk flytande honung
    -----
     
  •  Skalade sesamfrön
Gör så här
  1. Kör solrosfröna i en food processor till en grynig massa
  2. Blanda i resten av ingredienserna (utom sesamfrön)
  3. Mixa till en grov massa
  4. Forma massan till bollar, och rulla bollarna i sesamfrön
  5. Lägg upp på ett fat och låt dem stelna i kylen ett par timmar.
Grundreceptet hittade jag i ett reklamutskick. Grundreceptet hade riven kokos i stället för solrosfröna, men jag är allergisk mot kokos.
Första försöket blev lite tama, därför lade jag till rom och honung i receptet, sesamfröna lade jag till för att de inte skulle bli så kladdiga.

söndag 7 augusti 2016

Supergott norskt fröknäcke

 
På färjan mellan Danmark och Island hittade jag ett mycket trevligt glutenfritt fröknäcke, "Glutenfri Helsprött Knäckebröd med Havre", från norska Sigdal Bakeri. Kanongott med lagrad Västerbotten på, men funkar även till kaffet med t ex Philadelphiaost och lite sylt eller marmelad (favorit just nu är Den Gamle Fabriks Rabarber & Jordgubbar).
 
Brödet distribueras i Sverige av United Bakeries, och ska finnas i större ICA- och Hemköpsbutiker. Pris hos ICA ca 32 kr för 170g. Se upp när du letar: Samma smak finns även i en icke glutenfri version, och jag har hittat den glutenfria tillsammans med Sigdals övriga sortiment, inte alltid på glutenfria hyllan. Så här ska förpackningen se ut:
 


Till hösten lovar importören att vi även ska få en variant med solroskärnor & quinoa.
Sigdals hemsida: http://sigdalbakeri.no
United Bakeries: info@united-bakeries.se