Etiketter

torsdag 5 november 2015

Äppelrutor med havreströssel



Fria från gluten och ägg
Recept från glutenfriagodsaker.blogspot.se

Pajdeg
  • 4 1/4 dl glutenfri mjölmix
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1 tsk Orgran No Egg äggersättning (eller ett ägg om du inte är allergisk)
  • 2 msk vatten
     
  • 2 dl äppelmos
  • ca 1/2 tsk malen kanel

Havreströssel

  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl havregryn (ren havre)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  1. Blanda mjölmix, socker och bakpulver i en bunke.
  2. Finfördela smöret i mjölblandningen.
  3. Vispa ihop No Egg och vatten (eller knäck i ägget) och blanda ihop till en deg. Jag behövde sätta till lite extra vatten för att få degen att gå ihop.
  4. Tryck ut degen i en liten långpanna (ca 20x30 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjölmix om degen är kladdig så går det lättare.
  5. Bred ut äppelmoset över degen och strö över kanel. Jag använde hemlagat äppelmos, se recept nedan
  6. Smält smöret till havreströsslet. Rör ner havregryn, strösocker och vaniljsocker. Smula strösslet över äppelmoset.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Resultatet blev gott, men i sötaste laget. Till nästa gång ska jag pröva att ta mindre socker i pajdegen.
Grovt äppelmos
  • 8 syrliga äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1/2 dl vatten
  • ½ dl calvados (eller mer vatten)
  1. Skala äpplena, skär bort kärnhus och dela äpplena i bitar.
  2. Häll vätska i botten på en kastrull, fyll på äppelbitar och koka sakta under lock till äppelbitarna är mjuka. Sätt till socker mot slutet. Jag blandade råsocker, muscovadosocker och lite honung.
  3. Mosa äpplena med en potatisstöt. jag gillar grovt äppelmos med lite bitar kvar i..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar