Etiketter

tisdag 10 februari 2015

GF potatispizza


Knappast GI, men gott!

Du behöver:
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 1,5 dl vatten (ljummet)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl glutenfri mjölmix (jag använde Semper Mix)
     
  • 1 dl crème fraiche
  • babyspenat
  • 3-4 hg färskpotatis (eller delikatesspotatis om det inte är säsong)
  • olivolja
  • flingsalt
  • nyriven svartpeppar
  • 2 dl riven ost - den behöver vara ganska smakrik, jag föreslår nyriven lagrad Västerbotten eller liknande
  • Färsk rosmarin eller timjan

Gör så här:
  1. Koka potatisen "nästan" färdig, häll av vattnet, och låt den svalna lite.
  2. Lös upp jästen i vattnet.
  3. Blanda i olivolja och salt.
  4. Rör ned mjölmixen i vätskan. Det ska bli en deg som släpper från skålen och går att hantera för hand.
  5. Låt degen jäsa under duk i ca 25 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper och baka ut degen tunt.
  8. Pensla med olivolja
  9. Bred ut crème fraiche
  10. Strö ut spenatblad
  11. Skiva potatisen tunt och täck pizzan
  12. Strö över ganska rikligt med flingsalt och svartpeppar - pizzan är ju så här långt ganska snäll i smaken
  13. Strö över riven ost och rosmarin eller timjan
  14. Ringla lite mer olivolja över pizzan.
  15. Grädda i 225 grader ca 20 minuter. Håll ögonen på pizzan på slutet: Den ska få färg, men glutenfri deg kan snabbt passera gränsen till bränd/förkolnad i kanterna.

Som ensamrätt med lite sallad till lagom för två personer, med några skivor rökt lax eller rökt skinka räcker den till tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar