Fria från gluten och ägg
Recept från glutenfriagodsaker.blogspot.se Pajdeg
- 4 1/4 dl glutenfri mjölmix
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 msk bakpulver
- 150 g smör
- 1 tsk Orgran No Egg äggersättning (eller ett ägg om du inte är allergisk)
- 2 msk vatten
- 2 dl äppelmos
- ca 1/2 tsk malen kanel
Havreströssel
- 50 g smör
- 1 1/2 dl havregryn (ren havre)
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Blanda mjölmix, socker och bakpulver i en bunke.
- Finfördela smöret i mjölblandningen.
- Vispa ihop No Egg och vatten (eller knäck i ägget) och blanda ihop till en deg. Jag behövde sätta till lite extra vatten för att få degen att gå ihop.
- Tryck ut degen i en liten långpanna (ca 20x30 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjölmix om degen är kladdig så går det lättare.
- Bred ut äppelmoset över degen och strö över kanel. Jag använde hemlagat äppelmos, se recept nedan
- Smält smöret till havreströsslet. Rör ner havregryn, strösocker och vaniljsocker. Smula strösslet över äppelmoset.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.
Resultatet blev gott, men i sötaste laget. Till nästa
gång ska jag pröva att ta mindre socker i pajdegen.
Grovt äppelmos
- 8 syrliga äpplen
- 1 dl socker
- 1 tsk citronsaft
- 1/2 dl vatten
- ½ dl calvados (eller mer vatten)
- Skala äpplena, skär bort kärnhus och dela äpplena i bitar.
- Häll vätska i botten på en kastrull, fyll på äppelbitar och koka sakta under lock till äppelbitarna är mjuka. Sätt till socker mot slutet. Jag blandade råsocker, muscovadosocker och lite honung.
- Mosa äpplena med en potatisstöt. jag gillar grovt äppelmos med lite bitar kvar i..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar