På kryssning bland Galapagosöarna (utanför Ecuador) så fick jag kuvertbröd bakade på tapiokamjöl till varje måltid, sedan jag anmält att jag är glutenintolerant. Goda bröd, men det som var speciellt intressant var konsistensen - knaprig utsida, men en lagom seg insida som jag inte stött på sedan jag fick min diagnos. Jag hade läst om tapiokamjöl på GF-bloggar, men bara som ett alternativ bland många exotiska GF-mjölsorter, och inget om just den här egenskapen.
När jag sen kommer hem och hittar tapiokamjöl i den lokala ICA-butiken måste jag naturligtvis börja experimentera. Än så länge som komplement till andra mjölsorter - har inte hittat recept på kuvertbröden från Ecuador ännu.
Första försöket var att baka scones, med en dl av mjölet ersatt med tapioka-mjöl. Resultatet blev lyckat, betydligt mindre smuliga än jag brukar få dem! Ska experimentera vidare..
Syftet med den här bloggen är att tipsa om sånt jag prövat och tycker blev gott! Om jag utgått från andras recept försöker jag hänvisa till källan, men jag delar bara recept som jag testat, och kommenterar hur de fungerat. Gluten- och laktosintolerans hänger ibland ihop, men jag har inga problem med laktos, så mina recept kan innehålla såna produkter. Däremot är jag också allergisk mot ägg, mandel och nötter, så alla mina recept är också fria från dessa.
måndag 4 maj 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar