Recept från glutenfriagodsaker.allas.se
Ingredienser
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk eller vatten (jag använder 4 dl mjölk och 2 dl vatten)
- 1/4 dl rapsolja
- 1/4 dl ljus sirap (i brist på sirap använde jag flytande honung)
- 1 msk pulvriserat psylliumfröskal
- 1 tsk salt
- 3 dl glutenfria havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 1 1/2 dl solroskärnor
- 2 1/2 dl glutenfritt havremjöl
- 8 1/4 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda + lite extra till utbakning
- Smält smör eller olja till pensling (jag använder Smör- o Rapsolja
- 1/2 msk Lindroos Softbake (mitt tillägg)
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm vätskan till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
- Vispa ner olja, sirap, psyllium, salt och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 10 minuter, gärna i assistent men elvisp med degkrokar går också bra. Degen ska vara kladdig.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix i den kladdiga degen tills den går lätt att hantera, men försök att använda så lite mjöl som möjligt.
- Dela degen i fyra delar och rulla ut till längder. Skär varje längd i 6 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Pensla med smält smör eller olja.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen i 225 grader (eller 200 grader varmluft) i ca 10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Bullarna blev riktigt goda! Vi provade med Cream Cheese och nyponmarmelad. Ost bör också passa bra till.
Som syns av fotot blev bullarna ganska brunbrända, jag använde varmluft men missade att justera temperaturen.
Jag tycker bullarna blev lite små till frukostmackor, jag skulle nog göra 18-20 st i stället för 24. Möjligen skulle de må bra av lite längre tid i första jäsningen - eftersom detta var ett provbak höll jag mig till receptets tidsangivelser. Nästa gång ska jag titta mer på hur degen mår!
Nytt försök..
Resultatet blev riktigt bra i alla fall, luftigare bullar i lagom storlek till frukostmackor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar