Knappast GI, men gott!
Du behöver:
- 25 g jäst (1/2 paket)
- 1,5 dl vatten (ljummet)
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 4 dl glutenfri mjölmix (jag använde Semper Mix)
- 1 dl crème fraiche
- babyspenat
- 3-4 hg färskpotatis (eller delikatesspotatis om det inte är säsong)
- olivolja
- flingsalt
- nyriven svartpeppar
- 2 dl riven ost - den behöver vara ganska smakrik, jag föreslår nyriven lagrad Västerbotten eller liknande
- Färsk rosmarin eller timjan
Gör så här:
- Koka potatisen "nästan" färdig, häll av vattnet, och låt den svalna lite.
- Lös upp jästen i vattnet.
- Blanda i olivolja och salt.
- Rör ned mjölmixen i vätskan. Det ska bli en deg som släpper från skålen och går att hantera för hand.
- Låt degen jäsa under duk i ca 25 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader
- Täck en plåt med bakplåtspapper och baka ut degen tunt.
- Pensla med olivolja
- Bred ut crème fraiche
- Strö ut spenatblad
- Skiva potatisen tunt och täck pizzan
- Strö över ganska rikligt med flingsalt och svartpeppar - pizzan är ju så här långt ganska snäll i smaken
- Strö över riven ost och rosmarin eller timjan
- Ringla lite mer olivolja över pizzan.
- Grädda i 225 grader ca 20 minuter. Håll ögonen på pizzan på slutet: Den ska få färg, men glutenfri deg kan snabbt passera gränsen till bränd/förkolnad i kanterna.
Som ensamrätt med lite sallad till lagom för två personer, med några skivor rökt lax eller rökt skinka räcker den till tre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar